Searching...

Casa Macca

In 1912, dupa moartea Elenei Macca, sotia Colonelului Petre Macca, imobilul revine CASEI SCOALELOR conform testamentul Elenei Macca din 1896 "resedinta din strada Cosma " (acum strada Henri Coanda).
Casa a fost construita dupa 1890, perioada in care inca nu exista Bulevardul Dacia. Arhitect a fost, probabil, I. D. Berindey.
In unele surse apare informatia conform careia cei doi soti, Petre si Elena Macca nu au avut copii (Petre Oprea, istoric de arta sau informatii din zona Arges, comuna Mirosi, unde familia Macca avea mosie) iar in altele apar doi copii Ioan si Mihai, ambii licentiati in drept la Paris (Andrei Pippidi). Cert este ca revenita Casei Scoalelor cladirea va fi utilizata incepand din 1932, prin hotararea lui N Iorga, pe atunci prim ministru, ca adapost pentru colectiile Muzeului Antichităţilor.

Acestea urmau sa fie mutate in muzeul ce se construia pe Kiseleff, actualul Muzeu al Taranului Roman. Asa cum spuneam casa a fost construita la final de secol XIX, pentru ca in albumul lui Frederic Dame "BUCURESTIUL LA 1906" apare o fotografie cu acest imobil nou. Stilul in care este construita casa a dus la presupunerea ca ID Berindey este arhitectul - stil eclectic, cu o mare varietate de forme si ornamente, incarcata cu element stil art nouveau (mai ales feroneria).

Cladirea are 4 niveluri - subsol, parter, etaj si un pod de 370 m2. Fatada este decorata in abundenta cu elemente baroce: frontoane deasupra ferestrelor, parapete traforate, decoraţii cu mascheroni, îngeraşi, capete de madone şi de lei, ghirlande, cochilii şi elemente heraldice doar pe faţade 




Ferestrele sunt ample, înalte iar deasupra ca şi chei de boltă au elemente decorative vegetale şi îngeraşi. Acoperişul nu mai păstrează lucarnele, care corespundeau fiecărui gol din faţadă.
De la bijuteria din 1906, prin desele schimbari de proprietar, ajunsa astazi in patrimoniul Academiei Romane, casa se afla intr-o stare de degradare inimaginabila.  Apa care s-a infiltrat peste tot a facut ca din cand in cand sa mai cada cate un capitel, balustradele sunt degradate, la fel si coloanele, iar scara ce coboara in gradina este inverzita si roasa. In gradinile in care inainte erau arbori si pomi exotici acum sunt piese de mobilier distruse precum si fragmente de sculpturi antice, din marmura sau piatra innegrita. 













1 comments:

  1. O opera de arta... care asteapta sa fie transformat in viitor hotel sau restaurant de fitze :(

    RăspundețiȘtergere

 
Back to top!