Searching...

Hala Matache Măcelaru


Hala Matache Măcelarul din București a fost un monument al arhitecturii inginerești din secolul XIX,
construit de către primăria București între 1887 și 1899 și demolat sub mandatul primarului Sorin Oprescu, în ziua de 25 martie 2013. Hala era situată în piața Haralambie Botescu nr. 10, București.


Proiectul Halei a fost executat de Serviciul Tehnic al Comunei, în anul 1886. Realizarea lui a avut loc mai întâi în două etape, în 1887 și în 1898-1899. Construcția inițială a halei era formată dintr-o structură tipică halelor europene de secol XIX, din oțel nituit, suplă și perforată, acoperită în lateral cu suprafețe mari de sticlă și închideri de lemn. Intradosul acoperișului era format dintr-o astereală din lemn, aparentă, îmbinată cu lambă și uluc. Între anii 1940-1941, halei i-au fost adăugate închiderile din pereți de zidărie, ferestrele cu arcade, bazorelieful și în general construcția exterioară care formează aspectul până la demolare.
Construcția metalică a șarpantei a fost păstrată și a rămas vizibilă (la interior), stâlpii metalici de susținere au fost păstrați, dar înglobați în zidăria noilor fațade.


Hala Matache Măcelarul era, alături de Hala Traian (București) singura hală comercială de secol XIX care încă exista în Capitală la începutul secolului XXI. Valoarea ei istorică și culturală era considerată una de excepție, imobilul fiind clasat sub codul B-II-m-B-18182 și identificat în Lista Monumentelor Istorice în vigoare drept Hala Matache Măcelaru, 1887, adresa poștală în "piața Botescu Haralambie 1" (adresă eronată).
Hala Matache Măcelarul a mai purtat și numele de Hala Grivița, Hala Piața Haralambie Botescu și Hala Ilie Pintilie.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!