Searching...

Arhitectura chineză


Un adevărat simbol al Chinei, Marele Zid Chinezesc a fost construit într-o perioadă îndelungată începând cu epoca dinastiei Han timpurie (secolul al III-lea î.Hr.), fiind terminat în timpul dinastiei Ming (secolul al XV-lea).
Mausoleul primului împărat chinez, Qin Shi Huang, are mărimea unui orășel.
O altă construcție remarcabilă este pagoda templului Song-yue (523 d.Hr.). Înaltă de 40 m., construcția acesteia trădează influențele stilului stupei indiene.
În timpul dinastiei Tang (618 - 907), se realizează monumentul clasic al arhitecturii chineze: Marea pagoda a gâștei sălbatice. La fel de interesante sunt pagodele din fier și bronz executate sub Dinastia Song (960 - 1279), unde se remarcă pagoda din Tanian Sian.
O altă capodoperă a arhitecturii clasice este Palatul Imperial din Peking, construit sub dinastia Ming (1368 - 1644). Locuințele tradiționale chinezești erau construite în general din lemn, fiind mai rezistente la cutremure. Aveau forme rectangulare și structuri de grinzi cu console care susțineau acoperișurile din țigle. Pagoda era cel mai cunoscut model de edificiu chinezesc, o forma mai evoluata a stupei, care provine din India.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!