Searching...

Arhitectura industrială 1708-1835


Pe întregul glob, majoritatea culturilor s-au inspirat din arhitectura tradițională, inventivitatea și creativitatea nefiind pe culmi decât în Europa.
Inovațiile arhitecturale au avut tendința de a imita stilurile anterioare preluate din antichitate și stilurile exotice preluate din colonii. În arhitectura europeană s-au făcut simțite două influențe.

S-au mărit conacele de țară ți a caselor din orașe, pentru care era la modă arhitectura grandioasă, cu ferestre largi. Influența ramurilor industriale, pentru care s-au construit fabrici și orașe de mari dimensiuni. Orașele europene și americane s-au extins iar o dată cu acestea au apărut noi stiluri de construcție precum arhitectura georgiană în Anglia sau stilul palladin în SUA.

 Necesitatea de a experimenta noi tehnici industriale i-a determinat pe arhitecți să conceapă noi tipuri de clădiri, folosind materiale noi. În 1779 s-a folosit pentru prima dată fierul turnat, la construirea unui pod peste râul Severn, la Coalbrookdale, din Anglia . Tendința de a folosi materiale noi avea sa cunoască o înflorire în perioada victoriană, din secolul XIX.


În multe regiuni ale lumii au rămas în uz stilurile tradiționale ce foloseau materiale de pe plan local. Coloniștii și-au ridicat locuințele în noile teritorii din SUA și Rusia, precum și în coloniile europene, în plina dezvoltare, din India, Africa și America de Sud. În majoritatea cazurilor, construcțiile acestea erau practice, simple și tradiționale. Însă guvernatorii, șefii și proprietarii de plantații și-au înălțat locuințe grandioase, care să amintească tuturor de avuția și poziția lor sociala. În sudul statelor unite, proprietarii de plantații, în bună parte descendenți ai unor europenii bogați, și-au înălțat conace impresionante, în stil grec. Își afișau superioritatea într-o societate în care, în multe zone, majoritatea populației era formată din sclavi negri.

În Rusia, coloniștii ruși au avansat spre Siberia, unde și-au construit case țărănești, ieftine și ușoare, din buștenii ciopliți rudimentar. Metodele similare de construcție au fost folosite și de coloniștii din Vestul Americii. În sudul Africii, zulușii trăiau în gospodării împrejmuite cu palisade, concentrate în jurul unui țarc pentru vite (kraal). Colibele erau construite din lemn și acoperite cu împletituri din ierburi și paie.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!