Searching...

Casa familiei Girgiuveanu


Casa familiei Giurgiuveanu din filmul Felix și Otilia este o clădire impozantă construită în stil brâncovenesc construită la începutul secolului al XX-lea.
Ea se află în spatele unui gard părăginit de pe Bulevardul Kiseleff nr. 35-37 din București, printre reședințe de lux și ambasade și a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din municipiul București din anul 2004, având codul de clasificare B-II-m-B-18996.

Planurile pentru construcția clădirii au fost realizate de arhitectul Ion Mincu. Lucrările au început în anul 1900, dar au fost întrerupte deoarece pictorul G.D. Mirea nu a mai avut bani. 
Casa a fost cumpărată în 1904 de avocatul Jean Miclescu, un descendent al familiei boierești moldovenești Miclescu, care a dat bani pentru finalizarea construcției. Tavanaul a fost decorat cu picturi.

În perioada antebelică și apoi și în cea interbelică această clădire a devenit unul dintre cele mai mondene locuri ale Bucureștiului, aici organizându-se baluri elegante și întâlniri săptămânale ale aristocraților acelor vremuri precum membri ai familiilor Cantacuzino, Brâncoveanu, Sturdza, Carp, Băleanu, Balș, Greceanu sau Odobescu. Autoritățile comuniste instalate în România după abdicarea regelui Mihai I al României au decis să nu îi mai plătească pensia colonelului Miclescu, invalid din Primul Război Mondial și fiul primului proprietar, iar fostul ofițer a refuzat în semn de protest să mai achite impozitul pe locuință.
 Casa a fost naționalizată de stat în 1948 și trecută în patrimoniul ICRAL Herăstrău, iar bătrânul colonel a primit trei luni de închisoare. Soția colonelului a refuzat să părăsească imobilul, fiind nevoită să se mute în camerele servitorilor.


ICRAL-ul a închiriat imobilul Uniunii Artiștilor Plastici, care l-a împărțit în 7 apartamente. Printre cei care au locuit aici a fost familia pictorului maghiar Ștefan Szönyi. Fiica acestuia, Julieta, a jucat rolul Otiliei în filmul Felix și Otilia. Colonelul Miclescu, fostul proprietar al clădirii, a refuzat să părăsească imobilul și a devenit chiriaș în propria locuință, locuind astfel timp de aproximativ 40 de ani într-o baie de la subsolul casei. Generalul francez Charles de Gaulle, devenit președinte al Republicii Franceze, a vizitat România în anul 1968, cerând să-și vadă foștii colegi de la Școala Superioară de Ofițeri de la Saint Cyr. Printre foștii săi colegi a fost colonelul Miclescu, iar astfel șeful statului francez a decis să locuiască aici pe durata vizitei sale în România.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!