Searching...

Viitorul arhitecturii (dincolo de secolul XXI)

În Secolul XXI s-a construit deja primul zgârie-nori, care a bătut toate recordurile; urmează altele mai înalte, care deja se află în construcție.
Secolul XXI anunță nenumărate progrese surprinzătoare și senzaționale în lumea arhitecturii.

Construcțiile în stil deconstructivist de la sfârșitul sec. XX și începutul sec. XXI, construcții ce par lipsite de logică și pe punctul de a se prăbuși, au fost proiectate pe computere, iar tehnologia informației va marca și pe viitor evoluția formelor arhitecturale în secolul XXI.
Arhitectura de ultimă oră a încercat să depășească mai mult ca niciodată formele specifice modernismului din secolul XX. Competiția internațională celei mai înalte clădiri din lume este încă în derulare. Finalizată în 2003, Taipei 101 are o înălțime de 448 metri, surclasată în 2010 de Burj Khalifa, atingând o înălțime de 828 de metri. Mai sunt și alte clădiri, aflate în faze de proiect, care vor atinge înălțimi de peste 1000 de metri.


Interesul pentru mediul înconjurător, stimulentele economice și disponibilitatea tehnologiilor importante, cum ar fi panourile solare și sistemele de ventilație, au determinat mulți arhitecți să proiecteze clădiri cu un consum scăzut de energie. Clădirea de la nr. 30 de pe St Mary Axe din Londra, numită "The Gherkin", proiectată de firma de arhitectură Foster & Partens de o așa manieră, încât curenții de aer din clădire sunt controlați, pentru a menține o temperatura optima fără a folosi sistemele de ventilație.

Fabricarea ieftină și în masă a materialelor din fier, sticlă și beton a condus la o adevărată explozie a creativității arhitecturale în timpul și după revoluția industrială. Tendințele evolutive din domeniul tehnologiei vor continua, iar construcțiile din secolul XXI vor profita de noile posibilități. Rezistența și mobilitatea edificiilor se vor îmbunătăți utilizându-se noile materiale și tehnologii, ca de exemplu sticla ultrarezistentă, fibra de carbon sau noile materiale plastice.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!