Searching...

Arhitectura egipteană




Vechile orașe egiptene erau construite din chirpici și cărămidă. Fiind construite pe valea inundabilă a Nilului, acestea s-au degradat și au fost distruse.
Urmele descoperite ilustrează stiluri variate de temple, construite din coloane de piatră și lintouri (buiandrugi), sau fațade de piatră gravate și piramide.

Religiozitatea egiptenilor se reflectă și în arhitectura acestora. Aceasta cuprindea:
  • temple de cult, închinate zeilor sau faraonilor;
  • morminte, care exprimau importanța pe care egiptenii o acordau vieții de dincolo. Oamenii bogați construiau mastabale, iar faraonii piramide. Exemple: mastabalele de la Abydos, Piramida lui Kheops, Khephren și Mikerinos, piramida în trepte a lui Djoser de la Sakkarah, piramida romboidală de la Dașur.
  • temple funerare, care erau constucții de mari dimensiuni, uneori săpate în stâncă, exemple: templul reginei Hatșepsut de la Deir el-Bahri, templul funerar al lui Tutankhamon din Valea Regilor, mormântul lui Ramses al II-lea de la Abu Simbel, templele de la Luxor și Karnak.
Unul dintre cei mai vechi arhitecți cunoscuți este considerat Imhotep, sub a cărui îndrumare a fost ridicată piramida de la Saqqarah, prima construcție monumentală din piatră. Piramidele egiptene, simbol al Egiptului antic, sunt cele mai mari monumente din piatra de pe pământ.
Coloanele templelor erau împodobite cu diverse sculpturi ce imitau modele vegetale: palmier, de lotus, papirus.


0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!